Oddělení hygieny potravin -> Přehled vyšetření

Přehled vyšetření oddělení hygieny potravin


Mikrobiologická vyšetření

Senzorická vyšetření

Komplexní senzorická vyšetření  potravin živočišného původu a surovin pro jejich výrobu

Mikrobiální toxikologie

Stanovení toxinů mikrobiálního původu v poživatině

  • Staphylococcus aureus enterotoxin – VIDAS SET 2

Mykologická vyšetření

Vyšetření falšování výrobků

Metodami ELISA (bílkoviny) nebo PCR na laboratoři molekulární biologie (DNA)

  • průkaz hovězí, vepřové, skopové, drůbeží, a koňské druhově specifické bílkoviny a DNA – ELISA a PCR
  • průkaz specifické DNA lovné zvěře – PCR
  • stanovení obsahu sóji v masných výrobcích – ELISA
  • stanovení obsahu lepku v poživatinách – ELISA
  • stanovení přítomnosti kukuřice, rýže, sóji, brambor a řepky olejky v poživatinách – PCR
  • průkaz použití rostlinné komodity v masných výrobcích – PCR

Stanovení vodní aktivity

  • měření přístrojem – aw sprint Novasina

 

Speciální mikrobiologie

  • typizace bakterií
  • termostatová zkouška
  • stanovení psychrotrofních mikroorganismů
  • stanovení sporotvorných mikroorganismů
  • stanovení termofilních baktérií
  • stanovení mikroorganismů mléčného kysání (dle vyhlášky č. 397/2016 Sb.)
  • provádění studií trvanlivosti u potravin k přímé spotřebě podporujících/nepodporujících růst Listeria monocytogenes
  • konvenční sérotypizace izolátů Listeria monocytogenes
  • stanovení složení plynů v použité ochranné atmosféře
  • průkaz přítomnosti strojně odděleného masa ve výrobcích

Kosmetické výrobky

Provádíme testování vzorků kosmetických prostředků na základě definovaných požadavků HACCP, ISO v akreditovaném režimu.

Stanovení alergenů

Provádíme stanovení přítomnosti alergenů podle požadavků Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 v platném znění.

Seznam stanovovaných alergenů (kvantitativní ELISA):

  • lískový ořech
  • mandle
  • arašídy
  • celkový mléčný alergen
  • kasein
  • β-laktoglobulin
  • sója
  • vejce
  • gluten (lepek)
  • sezam
  • vlašský ořech
  • lupina
  • hořčice

V rámci vyšetření na oddělení chemie:

  • siřičitany a SO2
  • laktóza

Na laboratoři molekulární biologie (kvalitativní PCR):

  • ryby
  • celer
  • korýši
  • měkkýši

Kontrola digestátů, kompostů a biologicky rozložitelných odpadů

  • mikrobiologické a chemické analýzy kalů z ČOV, digestátů, kompostů a biologicky rozložitelných odpadů
  • interpretace a konzultace výsledků

Kontrola krmiv

  • mikrobiologické analýzy krmiv, identifikace plísní, interpretace výsledků a posouzení kvality krmiv
  • zajištění specifických analýz (dioxiny apod.), vyšetření na obsah mykotoxinů (oddělení chemie)
  • kvalitativní a kvantitativní stanovení GMO (laboratoř molekulární biologie)

Kontrola zoohygienických (stájových) podmínek a ovzduší

Provádíme měření:

  • intenzity osvětlení
  • relativní vlhkosti
  • koncentrace CO2
  • koncentrace amoniaku

Poradenská činnost

  • provádění skladovacích pokusů pro výrobce
  • vypracování posudku o jakosti
  • zajištění školení a přednášek podle požadavků zadavatele

Mapa svozných linek

Mapa svozných linek
  STÁTNÍ VETERINÁRNÍ ÚSTAV JIHLAVA
Rantířovská 93/20
58601 Jihlava
Česká republika

Tel.: +420 567 143 111
Fax: +420 567 310 592
E-mail: info@svujihlava.cz
Dat. schránka: wwkdthw
PRACOVIŠTĚ ČESKÉ BUDĚJOVICE
Dolní 2102/2
37004 České Budějovice
Česká republika

Tel.: +420 387 001 570
E-mail: info-cb@svujihlava.cz
Nahoru Tisk Mapa stránek
ÚvodKontaktyNovinky © 2003 - 2017 Státní veterinární ústav Jihlava
TOPlist